Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Πολιτιστικό Διήμερο στην Εδεσσα  
     
 



ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2-3 Μαρτίου 2019


«Μουσικοχορευτική παράδοση Ντόπιων
και Προσφύγων κατοίκων του Ν. Πέλλας»
 
     
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ 

2-3 Μαρτίου 2019


«Μουσικοχορευτική παράδοση Ντόπιων και Προσφύγων κατοίκων του Ν. Πέλλας»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν στην όμορφη πόλη της Έδεσσας

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ & ο Χ.Ο. ΕΔΕΣΣΑΣ «ΑΙΓΑΙ»
Υπό την αιγίδα:
-της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Π.Ε. Πέλλας 
-του Δήμου Έδεσσας
& την στήριξη της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.
σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων,


Το σημαντικό για την ελληνική μουσικοχορευτική κληρονομιά διήμερο, αποτέλεσε μια ευκαιρία συνάντησης, τοπικών και άλλων φορέων, και ανάδειξης, σε ευρύτερα πλαίσια, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στοιχείων, της «ντόπιας» & «προσφυγικής» μουσικοχορευτικής παράδοσης του Νομού, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για μια πιο γόνιμη συνεργασία, στην κατέυθυνση της αναζήτησης νεων τρόπων διαχείρησής της και προβολής της.

Το Σάββατο βράδυ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Π.Ε. Πέλλας, τοπικά συγκροτήματα προκάλεσαν ενθουσιασμό και συγκίνηση στους παραβρισκόμενους, παρουσιάζοντας, με επιτυχία, αντιπροσωπευτικά δείγματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ντόπιων και των προσφύγων του Νομού.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Εδέσσης ,κ Γιάννου Χρήστος, ο εκπρόσωπος της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Εδέσσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου, τίμησαν διοργανωτές και συμμετέχοντες

Τον μουσικοχορευτικό πλούτο των «ντόπιων» της Περιοχής της Έδεσσας παρουσίασε, ως άξιος πρεσβευτής της, ο Χορευτικός Όμιλος Έδεσσας " Αιγαί ", ενώ την περιοχή της Επαρχίας Αλμωπίας, αντιπροσώπευσε επάξια χορευτικά , ο πρωτεργάτης στην ανάδειξη του τοπικού «ντόπιου χορού», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος «Ακρίτες Αλμωπίας».

Οι ξεχωριστοί εκπρόσωποι της μουσικής της περιοχή, «Οι Χρυσοδάχτυλοι», συνόδευσαν μουσικά τις επιτελέσεις αυτών των χορευτικών ομάδων. Επαιξαν οι κ.κ., Αγανάκης Πέτρος, Δίσκος Τάσος, Βέλκος Τραϊανός, Τσότσης Αντώνης και Όρνιτας Δημήτρης)

Οψεις της μουσικοχορευτικής παράδοση των Μικρασιατών παρουσίασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας "H Μπίγα", υπό τους ήχους της μουσικής του Γιώργου Παδέλου στο βιολί & του Χερκελετζή Παναγιώτη στο λαούτο, των Ποντίων, ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ. Θεόδωρος Γαβράς, με Λυράρη τον Βαγγέλη Καραγιαννίδη και την Κική Μοϋσιάδου στο νταούλι & 
των Ανατολικορωμυλιωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυωτών Γιαννιτσών "Η Ανατολική Ρωμυλία", με τον Βασίλη Μητκούδη στο ακορντεόν & την γκάιντα και τον Αλέξη Στεφανίδη στο νταούλι

Ο Αξιότιμος Δήμαρχος Εδέσσης κ Γιάννου Χρήστος απένειμε τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες Συλλόγους.




Χαιρετισμό απηύθυναν:

Ο Πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού, κ. Τεντζεράκης Χρήστος, 
ο Χοροδιδάσκαλος και Γενικός Γραμματέας του ΧΟΕ « Αιγαί», κ. Ευάγγελος Μπόγιας, 
ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΑΕΧ Ευρωβουλευτής, κ. Ιωάννης Γκλαβάκης, 
η Έφορος του ΑΕΧ και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μενεμένης και Αμπελοκήπων, κ. Αφροδίτη Λαϊνάκου, που αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική διάσταση της εκδήλωσης και την προώθηση του έργου του Συλλόγου καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων.

Η Βραδιά συνεχίστηκε με πολύ χορό, ζωντάνια και κέφι, στην όμορφη Αίθουσα εκδηλώσεων «Έπαυλις» , όπου στη συνεστίαση και στο Παραδοσιακό Γλέντι που ακολούθησε, οι τοπικοί Σύλλογοι και οι φίλοι τους, διασκέδασαν και χόρεψαν υπό τους ήχους των «Χρυσοδάκτυλων» και της γκάιντας του Αλέξη Στεφανή.

Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας, η ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα: 
« Η μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων κατοίκων του Νομού, παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωσή της και οι κατά τόπους ιδιαιτερότητες και παραλλαγές της.»

Περιελάμβανε , εισηγήσεις των κ .κ., 
Τεντζεράκη Χρήστου Phd Cand., σχετικά με τον «παραδοσιακό χορό» και την εξέλιξή του στα πλαίσια του εθνικού κράτους, της σύγχρονης κοινωνίας και των συλλόγων, της Dr Μουσικολογίας κας Γκουράνη Θεοδώρας, σχετικά με την ιστορική πορεία του τραγουδιού και της μουσικής της «ντόπιας παράδοσης» του Νομού και 
του κ. Ιωάννου Δημήτρη, σχετικά με την ιστορική εξέλιξη του τοπικού χορού. 
Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις, επισημάνσεις, διαπιστώσεις από την εμπειρία των συμμετεχόντων ερευνητών, Προέδρων πολιτιστικών Φορέων και ειδικών του Ελληνικού Χορού και εποικοδομητικός διάλογος, με την συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων .

Την Στρογγυλή Τράπεζα συντόνισε η κ. Μίκα Παππά-Σέβου

Τίμησαν με την συμμετοχή τους και τις παρεμβάσεις τους, 
ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρχείου και τ. Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Ιωάννης Γκλαβάκης, 
ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Π.Ε.Π, κ. Πέτρος Ζέρζης
ο Δήμαρχος της Έδεσσας, κ. Γιάννου Χρήστος, 
ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσεκεντζής, 
ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων, κ. Γιουματζίδης Δημήτρης 
ο Πρόεδρος των Κιζδερβενιωτών Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Χατζηαγγελίδης 
ο κ. Μουράτογλου από τον Σύλλογο Μικρασιατών Εδέσσης
ο πρόεδρος του ΧΟΕ «Αιγαί» Κορώνης Ιωάννης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και ενασχολούμενοι με τον λαϊκό πολιτισμό.

Η πρωτοπόρα αυτή σύμπραξη Πολιτιστικών και άλλων Φορέων και η διάθεση συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων , αποτέλεσε μια έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντός αυτών για την παραδοσιακή μουσικοχορευτική κουλτούρα, τον ρόλο της και την διαχείρισή της, στην σύγχρονη κοινωνία και προκάλεσε την έντονη επιθυμία των τοπικών παραγόντων να παραμένει ο διάλογος ανοιχτός και να συνεχιστεί με κοινές μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες.


2o ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ