Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  «Η δύναμη της τέχνης στην καλλιέργεια του παιδιού»  
     
 




«Η δύναμη της τέχνης στην καλλιέργεια του παιδιού»
 
     
 
 
  
«Η δύναμη της τέχνης στην καλλιέργεια του παιδιού»

 Στον κατάμεστο  πανέμορφο «Αίθριο» της πινακοθήκης Πειραιά, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και απόλυτη επιτυχία, η πολιτιστική εκδήλωση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  που   στα θεωρητικά και πρακτικά μέρη της  διαπραγματεύονταν ζητήματα που αφορούν την  τέχνη    και τις επιδράσεις  της στο παιδί.
 
Η Εκδήλωση με θέμα: «Η δύναμη της τέχνης στην καλλιέργεια του παιδιού» περιελάμβανε,  ομιλίες προσκεκλημένων εισηγητών,   Έκθεση ζωγραφικής της Ξένιας Ιωαννίδου, Εφόρου  Επικοινωνίας  του Α.Ε.Χ. και παρουσίαση  παραδοσιακού και σύγχρονου έντεχνου χορού
   
Α. Η παρουσίαση του  εικαστικού  έργου  της κας Ξένιας Ιωαννίδου που εκτίθενται  περιελάμβανε:
 Ξενάγηση  του κοινού στο χώρο του περιστυλίου όπου  κατά ενότητες παρουσιάζονταν  οι πίνακές της και διάλογο της καλλιτέχνιδας με τους επισκέπτες.
Εισήγηση-πρόλογο από την   κα  Μικα Παππά-Σεβου (ερευνήτρια στην ιστορία της τέχνης)  που προλόγισε   την εκδήλωση και  την έκθεση, κάνοντας  ιδιαίτερη  αναφορά στην καλλιτεχνική πορεία και στα χαρακτηριστικά των  έργων.
Εισήγηση-Αφήγηση από την ίδια την καλλιτέχνη  που αναφέρθηκε   στην  προσωπική της Βιωματική εμπειρία όσον αφορά την εικαστική δημιουργία.


Β.  Γενικές εισηγήσεις «περί  τέχνης».

Ο  Περικλής Νεάρχου. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, τ. Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δελφών,   Επίτιμο μέλος του Αρχείου Ελληνικού Χορού και υποψήφιος Βουλευτής της Β΄Αθήνας με τους ΑΝ.ΕΛΛ.,   αναφέρθηκε με αναλυτικό τρόπο στις κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές αντιλήψεις της Ελληνικής κλασσικής περιόδου για την τέχνη, την  καταλυτική και σημαίνουσα παρουσία της και τη θεμελιώδη σημασία της στην κοινωνική ζωή και στην εκπαίδευση ελληνοπαίδων.

Ο Σαρρής Αλέξανδρος,  Έφορος νέων του Αρχείου Ελληνικού στη εισήγησή του, με πυκνό  και περιεκτικό τρόπο, παρουσίασε   και τεκμηρίωσε με αναφορά σε σχετικά παραδείγματα , την πολλαπλή και ποικιλότροπη  επίδραση της τέχνης και της εικαστικής παιδείας στην κοινωνική συναισθηματική   ζωή του παιδιού στη  διαμόρφωση  της παιδικής προσωπικότητας και ταυτότητας και  τη θεραπευτική   σημασία της.

Η Κατερίνα Ροδίου, Καθηγήτρια χορού, χορογράφος και  Διευθύντρια των Σχολών χορού Ροδίου,  μέσα από το παράδειγμα του χορού ως δημιουργικής εκφραστικής τέχνης αλλά και ως χώρο   αγωγής και κοινωνικοποίησης,  αναφέρθηκε στους τρόπους επίδρασης και διαμόρφωσης της παιδικής προσωπικότητας.

Τέλος,  ο Τεντζεράκης Χρήστος. Υπ. Δρ, Πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού ανέλυσε τον   τρόπο  που διαμορφώνονται   αισθητικές   τάσεις και πρότυπα  στη νεώτερη εποχή    μετά  την εμφάνιση των διαφόρων  πεδίων της καλλιτεχνικής παραγωγής    ως αυτονόμων και ανεξάρτητων  κόσμων.  Μέσα από μια από μια ιστορική προοπτική,  αναφέρθηκε και διερεύνησε   με παραδείγματα από διάφορες μορφές τέχνης (λογοτεχνίας, ζωγραφικής,  παραδοσιακού και εντέχνου χορού κλπ ),  το  πολύπλοκο  σύστημα  κοινωνικών παραγόντων , οικονομικών  ιδεολογικών παραμέτρων, αλλά και ένα σύνολο θεσμών  (μουσείων, σχετικών εκδόσεων,  και ιδρυμάτων  και  ακαδημιών)  που  προβάλλουν και διαμορφώνουν   με το έργο τους,  αισθητικές  προτιμήσεις  και απόψεις των δημιουργών και των  παραληπτών.   
Ως συμπερασματική πρόταση,   προτείνεται  ένα  ανθρωποκεντρικό    εκπαιδευτικό σύστημα    και ένα πλούσιο σε ερεθίσματα και    δημιουργικά  ενδιαφέροντα  περιβάλλον, που θα προσανατολίζει   θετικά  τις προδιαθέσεις και τις τάσεις των παιδιών.


Παρουσία  χορευτικών ομάδων έντεχνου και παραδοσιακού χορού

Με   τη  χορευτική  και   αισθητικά ωραιότατη εικόνα, οι χορευτικές ομάδες     του  Λυκείου Ελληνίδων Πειραιώς και   η Χορευτική Ομάδα των Σχολών Χορού Κατερίνας Ροδίου, ενθουσίασαν  και ξεσήκωσαν το κοινό ,  λειτουργώντας  ταυτόχρονα ως έμπρακτα παραδείγματα των απόψεων που κατατέθηκαν από τους εισηγητές. 

Περισσότερα...
http://www.dancearchive.gr/issue.php?id=96