Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Παραδοσιακή κουλτούρα και φιλαλληλία στη Θεσσαλονίκη  
     
 

Το ΑΡΧΕΙΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία,  
την φιλανθρωπική- πολιτιστική Εκδήλωση,
 «Παραδοσιακή κουλτούρα και φιλαλληλία» 
  στη Θεσσαλονίκη.

 
     
 
 
Πολιτιστική και Φιλανθρωπική εκδήλωση «Παραδοσιακή κουλτούρα και φιλαλληλία» στη Θεσσαλονίκη.

Με μεγάλη επιτυχία,  λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια,  πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική -φιλανθρωπική εκδήλωση,   που διοργάνωσε το  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ, «Παραδοσιακή κουλτούρα και φιλαλληλία»,  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και  παρουσία της Υ.ΜΑ.Θ κ. Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά , στην κατάμεστη από κόσμο 'Αίθουσα  Τιμών',  της "Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης".

Στην  επιτυχία της μεγαλειώδους εκδήλωσης    συνέβαλαν  με την συμμετοχή των χορευτικών τους τμημάτων, οι καταξιωμένοι συνεργαζόμενοι  φορείς:
Πολιτιστικός  Σύλλογος κατοίκων Ευόσμου  «Κύρριλος και Μεθόδιος», 
Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης,
Χορευτικός  Όμιλος  Θεσσαλονίκης, 
Π.Α. Σ. Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου   
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Κορίνθου «Ο Απόλλων»  
 
Σκοποί της εκδήλωσης:
Με αφορμή την εικοσαετή επιτυχημένη πολύπτυχη (επιστημονική, ερευνητική, πολιτιστική, ανθρωπιστική) δράση του Αρχείου, 
α) να αναδειχτούν από τους προσκεκλημένους διακεκριμένους πολιτιστικούς συλλόγους,   όψεις  του ελληνικού μουσικοχορευτικού πλούτου.  
 β)  η φιλανθρωπική δράση ενίσχυσης του Συλλόγου «Η ΛΑΜΨΗ" (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας).
 
Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του  κύκλου ανθρωπιστικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων του Α.Ε.Χ. με τίτλο «Παραδοσιακή κουλτούρα και φιλαλληλία», που υλοποιεί   σε όλη την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες  Σύλλογοι, ως άξιοι πρεσβευτές των παραδόσεων   των περιοχών που εκπροσώπησαν,  παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα,    πλούσιο  σε εικόνες, χρώματα, ήχους, μελωδίες και   χορευτικές κινήσεις, αναδεικνύοντας   τον κοινωνικό  και ανθρωπιστικό   χαρακτήρα τους, ταυτόχρονα με το πολιτιστικό τους  πρόσωπο,    συμβάλλοντας ενεργά, με την παρουσία τους,  στη στήριξη  συνανθρώπων  μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

200 χορευτές και μουσικοί, μέλη των πλέον εκλεκτών και δραστήριων πολιτιστικών Συλλόγων, παρουσίασαν  χορούς από την περιοχή της Θράκης, της Μακεδονίας, από την περιοχή Θεσσαλονίκης, των Επτανήσων, του Μοριά  και της Καππαδοκίας.

Οι εκλεκτοί Μουσικοί της εκδήλωσης που εντυπωσίασαν με την εξαιρετική απόδοση τόσων διαφορετικών  τοπικών  μουσικών παραδόσεων  ήταν: 
Κλαρίνο: Αλέξης Ζώρας  και  Θανος Χατζηζήσης
Βιολί –Κορνέτα:  Κουσουλάκης Γιάννης
Τραγούδι:  Αξενόπουλος Θανάσης
Λαούτο: Παληογιάννης Δημήτρης
Κρουστά:  Τσιμπραηλίδης Σταύρος
 
Οι συνεργαζόμενοι φορείς, χοροδιδάσκαλοι,  μουσικοί και  χορευτές, είναι  στην πλειοψηφία τους  συνεργάτες, ιδρυτικά μέλη και φίλοι του Αρχείου Ε.Χ. , με τους οποίους  υπήρχε  στενή συνεργασία, στους  τομείς του παραδοσιακού χορού και του λαϊκού πολιτισμού.  Η παρουσία και η στήριξή τους  ήταν πολύτιμη και συγκινητική .

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης της εικοσαετούς δραστηριοποίησής του,   το Αρχείο Ελληνικού Χορού  ανακήρυξε:
-Την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης)  κ. Μαρία Κόλλια  Τσαρουχά,  σε Επίτιμη Πρόεδρο του Αρχείου Ελληνικού Χορού, που  διαδέχεται  τον αείμνηστο Καθηγητή Νεοκλή Σαρρή, για την μεγάλη προσφορά της και την διαρκή στήριξη προς τους Φορείς που υπηρετούν τον Λαϊκό πολιτισμό. 

-την Πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Σερρών κ Ευσταθοπούλου Ανθούλα σε Επίτιμο μέλος για την στήριξη και συμβολή της στο έργο του Αρχείου Ε.Χ
-την κ. Αφροδίτη Λαινάκου σε Έφορο επικοινωνίας για την Βόρειο Ελλάδα. 
 
Επίσης,  τίμησε με αναμνηστικό έπαινο και έκδοσή του,  τους Προέδρους και Χοροδιδασκάλους των συμμετεχόντων Σωματείων :
Τσιμπούρη Δημήτριο  και Τσιμπούρη Βαγγέλη  (Π.Σ. Αρχαίας Κορίνθου «Απόλλων»)
Στεργιάδου Τεγου Ευανθία και Σοφιανόπουλο Γιώργο (Λύκειο Ελληνίδων  Θεσσαλονίκης.)
Δαμιανοπούλου Ελένη και Βελώνη Μάχη (Π.Σ. Κατοίκων Ευόσμου «Κύριλλος και Μεθόδιος»)
Ανάπαλη Ηλία και Παναγιωτίδου Βαρβάρα (Π.Α.Σ. Κατοίκων Ν. Πολιτείας Ευόσμου)
Στεφανίδη Βασίλη και Παλιογιάννη Σάκη (Χορευτικός  Όμιλος Θεσσαλονίκης)
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η  Αξιότιμη Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά,    ο Βουλευτής  κ. Λαζαρίδης Γεώργιος,  ο π. Βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού  Αμύνης  Ταξιάρχος Μαλαχίας Νικόλαος,  ο Δήμαρχος Κορινθίων Πνευματικός Αλέξανδρος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δέλτα, κ. Σκουλαριώτης Δημήτριος, ο Πανοσιολογιότατος  π.Αθηναγόρας Λουκατάρης,  υπεύθυνος του Κέντρου προστασίας ανηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης  «Φάρος του Κόσμου»,  η κ. Στέλλα  Βαλάνη μέλος του ΔΣ της ΕΠΑΘ,   Πρόεδροι πολιτιστικών και άλλων Φορέων και πλήθος κόσμου.

Τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας Η ΛΑΜΨΗ που για την ενίσχυση του έργου του διοργανώθηκε αυτή η εκδήλωση, εκπροσώπησαν   τα μέλη του Δ.Σ. κ. Σανδάλης Δημήτριος, κ.  Αραπίδου Εύα και κ. Μεταξιώτης Αθανάσιος.

Το Αρχείο Ελληνικού Χορού ευχαριστεί θερμά,  την Υφυπουργό Εσωτερικών (Υ.ΜΑ.Θ.)  κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τους συμμετέχοντες Πολιτιστικούς Φορείς,  την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, την Γραμματεία Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,   και όλους που με την συμμετοχή τους, την συνδρομή τους, την προσφορά τους και  την   παρουσία τους, συνέβαλλαν στην  πραγματοποίηση της λαμπερής αυτής εκδήλωσης και στην επίτευξη του διττού, πολιτιστικού και ανθρωπιστικού- κοινωφελούς σκοπού της.  
 


* 2o φωτογραφικό αφιέρωμα στον πιο κάτω σύνδεσμο

http://www.dancearchive.gr/issue.php?id=126