Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ας κρατήσουν οι χοροί ! Εορταστικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού  
     
   
     
 
 

Με λαμπρότητα, σε ένα διήμερο πλούσιων μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων  γιόρτασε ο Δήμος της Πρέβεζας  την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας χορού.   Συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των  χορευτικών ομάδων  του Νομού, που με το πλήθος των χορευτών τους αντιπροσώπευσαν με ενθουσιασμό   τα διάφορα είδη χορού, στέλνοντας το μήνυμα  ότι ο χορός, η χορευτική εκφραστικότητα και δημιουργία    και η  συλλογική δράση  και συνεργασία των φορέων που τον υπηρετούν  λειτουργούν ως  πρακτικές που ενθαρρύνουν  την ανθρώπινη επικοινωνία  και την αμοιβαία κατανόηση την συνεργασία .
 
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο χοροδιδάσκαλος του Δήμου κ Δημήτρης Ρούσσος  που σε συνεργασία με την κ. Δήμητρα Κοψάρη έφεραν σε πέρας με  απόλυτη επιτυχία   τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.
 
Ανταποκρινόμενος στην τιμητική πρόσκληση του Δήμου ο Πρόεδρος του Αρχείου Ε.Χ μετέφερε, σε συμμετέχοντες και κοινό, το μήνυμα της Παγκόσμιας επετειακής ημέρας για το χορό.
 
Μήνυμα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ 29 & 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
του Χρήστου Τεντζεράκη



Να κρατήσουν οι χοροί!!!

Ο Χορός θεωρείται, ότι είναι η πρώτη µορφή τέχνης. Είναι  μια ενσώματη μορφή έκφρασης.
 Αποτελεί την δια μέσου του σώματος, έκφραση του νου και της ψυχής και κατά συνέπεια του πολιτισμού, των αρχών και των αξιών,  της ταυτότητας των κοινωνιών που τον διαμορφώνουν.
Κάθε είδος χορού εκφράζει την κουλτούρα της ομάδος που αντιπροσωπεύει  και ενισχύει  την αίσθηση της διακριτής της  ταυτότητας,   του «ομού ανήκειν»

Όλα τα είδη χορού παρέχουν χαρά και κατά μια εκδοχή σε αυτήν οφείλεται και το όνομά του.
Η τέχνη του χορού βιώνει μια εποχή μεγάλης λαμπρότητας και το υψηλότερο ίσως επίπεδο ανάπτυξης, στην μακρά ιστορίας της, καθώς η πλούσια κληρονομιά του παρελθόντος, προάγεται με την πολυμορφία των νέων χορευτικών ειδών που δημιουργούνται.

H παγκόσμια ημέρα χορού καθιερώθηκε το 1982 με σκοπό την ενθάρρυνση όλων των χορευτών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών, να μοιραστούν το πάθος τους και τη δημιουργικότητά τους με όλον τον κόσμο
Όλοι οι εορτασμοί του επετειακού κύκλου, διεθνείς ημέρες, εθνικές επέτειοι,  τοπικές εξαιρετικές ημέρες,  αποτελούν τελετές μνήμης. Προσπάθειες ενθύμησης, ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, και  ευαισθητοποίησης σε διάφορα κοινωνικά, εθνικά, θρησκευτικά η  άλλα θέματα και γεγονότα.
Σκοπός και μήνυμα της Ημέρας  της σημερινής Παγκόσμιας επετειακής ημέρας είναι:

Να γιορτάσει αυτή τη 'μορφή τέχνης' και με την ευκαιρία να φέρει κάθε μορφή Χορού μαζί, ώστε η οικουμενικότητά του να συμβάλλει στην υπέρβαση όλων των πολιτικών, πολιτιστικών και εθνικών εμποδίων και να φέρει τους ανθρώπους κοντά στην ειρήνη και τη φιλία.

Να υπενθυμίσει ότι ορισμένες ανάγκες,  για συλλογικότητα,  έκφραση, δημιουργία, διακριτή ταυτότητα και οι θεμελιώδεις αξίες που αυτές αποτυπώνουν είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους.

Να  αναδείξει αυτόν τον κοινό πυρήνα αξιών , ώστε  να ενισχυθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και να προωθηθεί η κατανόηση μεταξύ των διαφόρων μορφών χορού, των κοινωνιών και των πολιτισμών που αυτές αντιπροσωπεύουν.

Η ίδια η φύση της χορευτικής δραστηριότητας σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, αφού ως συλλογική –κοινωνική πρακτική συνδέεται με τον εορτασμό, την χαρά και το «κέφι» ,  που  ορίζεται  ως μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν, «ξεδίνουν» ,  επικοινωνούν μεταξύ τους.     Μέσα στη ατμόσφαιρα της ψυχικής ευφορίας που δημιουργείται,   αμβλύνονται     οι κοινωνικές αποστάσεις, υποχωρούν και καταλύονται οι διακρίσεις και οι συμμετέχοντες ενώνονται σε  μία κοινή παρέα.

Η ατμόσφαιρα του κεφιού, του μοιράσματος και της ισότιμης επικοινωνίας της παρέας, συμβάλλει έμπρακτα στο ξεπέρασμα του φόβου του «ανοίκειου»,    στην  υπέρβαση της  διαφορετικότητας  και προάγει την αμοιβαία κατανόηση  και τον σεβασμό του άλλου.

Η Χαρά του χορού ενώνει τους ανθρώπους !
Ας κρατήσουν οι χοροί… !

Ευχαριστούμε τον αξιότιμο Δήμαρχο Πρεβέζης για  την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία
 
Χρήστος Τεντζεράκης  
Πρόεδρος του  Αρχείου Ελληνικού Χορού, 

 
 
v