Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ  
     
 

 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ

Το πανελλήνιο Σωματείο «ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ», πρωτοπορεί διοργανώνοντας σε όλη την επικράτεια συμπόσια για την έρευνα του Ελληνικού χορού και τις επιδράσεις που υφίσταται το χορευτικό γεγονός κατά την μετάβαση από το Αγροτικό στο Αστικό περιβάλλον.

Πρέπει να επισημανθεί η μοναδική ευκαιρία που δίδεται με αφορμή τα Συμπόσια, για ενημέρωση και για επικοινωνία  των φορέων της περιοχής, με  ερευνητές και  επιστήμονες από τις  σχετικές με την έρευνα του χορού επιστήμες, (Κοινωνιολογία, Χορολογία, Ανθρωπολογία, Εθνομουσικολογία, Μουσειολογία, Ιστορία κλπ).

Στόχος μας είναι   να προκύψουν μελλοντικά συνεργασίες  που θα συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην καταγραφή, προβολή και ανάδειξη των τοπικών  πολιτισμικών παραδόσεων  και  η συνεργασία με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς, για ανταλλαγή εμπειριών και την προώθηση νέων συνεργασιών με συγκριτικό χαρακτήρα.

 
     
 
 

Το «Αρχείο Ελληνικού Χορού» διοργάνωσε:

  • To 1ο   Διεθνές Συμπόσιο για την έρευνα του χορού, στις Σέρρες  5-6 Απριλίου 2003, με το Δήμο Στρυμόνα.
  • Το 2ο, με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, 15-17 Μαΐου 2003, το οποίο  τίμησε με την παρουσία του ο  τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Το 3ο, στον Τύρναβο, 12-14 Δεκεμβρίου 2003, με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου.
  • Το 4ο  Συμπόσιο στη Βοβούσα Ιωαννίνων,  16-18 Ιουλίου 2004
  • Το 5ο Διεθνές Συμπόσιο στα Χανιά 6,7 και 8 Μαΐου 2005 με τον Δήμο Χανίων, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.
  • Το 6ο Διεθνές Συμπόσιο για το χορό στην Αρχαία Κόρινθο, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  και της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης  IOV, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το 6ο Διεθνές Συμπόσιο διοργανώθηκε από το «Αρχείο Ελληνικού Χορού», το Δήμο Κορινθίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Απόλλων "

1ο  ΤΡΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια μεγάλη διοργάνωση ανέλαβε και πραγματοποίησε ο Δήμος Στρυμόνα 5 και 6 Απριλίου του 2003. Πρόκειται για το πρώτο τριεθνές συμπόσιο παραδοσιακού χορού που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Επιχείρηση Δ.Ε.Π.Ο.Κ.Α. του Δήμου, το Αρχείο Ελληνικού Χορού που εδρεύει στην Αθήνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ Νέου Σκοπού και ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος».

Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη μέρα του συμποσίου. Το πρόγραμμα και τα θέματα, που επιμελήθηκαν τα μέλη του Αρχείου Ελληνικού Χορού με υπεύθυνη την κ. Μίκα Παπά Σέβου, ήταν πολύ ουσιαστικά και άκρως ενδιαφέροντα.

Ο κύριος στόχος, που ήταν η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των εμπλεκόμενων σε θέματα λαϊκού Πολιτισμού και η έρευνα του αντικειμένου του Παραδοσιακού χορού επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό, σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε με τη λήξη της διοργάνωσης.

Τόσο η ποιότητα όσο και επιτυχία οφείλονταν κατά μεγάλο βαθμό στην άψογη οργάνωση από το Δήμο Στρυμόνα, και στη προσωπική φροντίδα του Δημάρχου κ Κετσετζή που επιμελήθηκε με επιμονή τη κάθε λεπτομέρεια και παρουσίασε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών και ισάξιο μεγάλων διοργανώσεων που γίνονται στα μεγάλα αστικά Κέντρα της Ελλάδας.

Πρόεδρος του Συμποσίου ήταν ο κύριος Χρήστος Τεντζεράκης ο οποίος επί σειρά δεκαετιών εργάζεται ακούραστα για τη διατήρηση της Μουσικοχοερευτικής παράδοσης μέσω Ελληνικών και διεθνών οργανισμών και φορέων των οποίων είναι μέλος, ενώ αντιπρόεδρος ήταν ο Κύριος Ανδρέας Χαραλάμπους πρόεδρος της ΔΕΠΟΚΑ του Δήμου Στρυμόνα.

Μέλη του Προεδρείου και μερικοί από τους εισηγητές ήταν ακόμα οι κύριοι: Περικλής Νεάρχου, Καμπουρίδης Χάρης, Επικοινωνιολόγος, Ιστορικός τέχνης τεχνοκριτικός και μέλος Academia Europea, Γκάρτσιου Αριάδνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευδοκία Τσένεβα Επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου σπορ της Σόφιας, Μαρία Στρατσιάνη, διδάκτορας Πανεπιστημίου Σορβόνης, Μίκα Παππά Σέβου Γ.Γ. της Διεθνούς  Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης της ΟΥΝΕΣΚΟ που εδρεύει στη Βιέννη, Ντράγκαν Μπούμπιτς καθηγητής φυσικής αγωγής, dance choreographer movement specialist στο Βελιγράδι, Ομηριάδης Αλέξανδρος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής αντιπρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού χορού και υποψήφιος διδάκτορας. Όλοι εξέχουσες προσωπικότητες των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών γραμμάτων τεχνών και επιστημών, που λάμπρυναν και αναβάθμισαν με την παρουσία και τη δουλειά τους το συνέδριο.

_____________________________________________________________________

 

2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ

 

«ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Εταιρεία Εικαστικών μελετών, και το Αρχείο Ελληνικού Χορού διοργανώνουν κύκλο εκδηλώσεων με θέμα

 "Γιάννενα: Πολιούχος των Μουσείων και της Τέχνης".

Πρόκειται για μία κορυφαία διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκεντρώσει στα Γιάννενα προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς και ο διευθυντής του Μουσείου Βορρέ, Ίων Βορρές.

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων διοργανώνεται

 

1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ: Κύκλος βασικών μαθημάτων και εργαστηρίων, όπως Νέα Μουσειακά Επαγγέλματα, Οργάνωση και Διαχείριση Συλλογών, Οργάνωση Εκθέσεων, Δημόσιες Σχέσεις και Χορηγίες, Εκθεσιακή Αρχιτεκτονική και Σκηνογραφία, Μελέτη Βιωσιμότητας, Μουσειακό Μάρκετινγκ, κ.ά. Θα διδάξουν ειδικοί επιστήμονες και κορυφαία στελέχη μουσείων από όλη τη χώρα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 15-20 Μαΐου στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Η παρακολούθησή του από άτομα που σχετίζονται με την προβολή και προσφορά πολιτιστικού προϊόντος θεωρείται αναγκαία.

 

2. ΕΚΘΕΣΗ: «ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ» Η εν λόγω έκθεση αποτελεί τον πυρήνα των εκδηλώσεων. Αποτελείται από 75 έργα μεγάλων νεοελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα- με θέμα: «Το αστικό Τοπίο» και βέβαια το αστικό τοπίο της πόλης των Ιωαννίνων. Τα έργα ανήκουν σε μεγάλα μουσεία και συλλογές της επικράτειας και για πρώτη φορά το κοινό των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει καλλιτεχνική δημιουργία τέτοιας ποιότητας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη από 16 Μαΐου έως 20 Ιουνίου.

------------------------------------------------------

3. ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: «Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ».

Πρόεδρος του Συμποσίου θα είναι ο κ. Χρήστος Τεντζεράκης , Πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού καθηγητής Φυσικής Αγωγής , τ. διδάσκων ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Εισηγήσεις από μελετητές και ερευνητές με θέματα όπως Νέες Διαστάσεις της Λαογραφίας στον 21ο αιώνα, Τρόποι Καταγραφής και Αρχειοθέτησης, Εργαλεία Ερμηνείας κ.ά.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου και στις 18 Μαΐου στην ακρόπολη του Ιτς καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων. Οι εργασίες του συμποσίου θα κλείσουν με παραστάσεις από κατοίκους χωριών που τεκμηριώνουν τις εθνογραφικές καταγραφές των εισηγητών.

 

     Συνέχεια..

http://www.dancearchive.gr/article.php?id=7

Την έναρξη των εργασιών θα τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πέτρος Ευθυμίου-