Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2008  
     
 

 

 

Δραστήριοι νέοι του χωριού ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο το 1980 για να συμβάλλει με την δράση του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου, πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001.  Δραστηριοποιείται στην έρευνα και καταγραφή των ιδιαίτερων παραδοσιακών τοπικών στοιχείων:   ηθών και εθίμων, χορών και βλάχικων τραγουδιών, παραδοσιακών φορεσιών κ.α.


 

 

 
     
 
 

 

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ο Αρχάγγελος, ακριτικό    ορεινό χωριό με παραδοσιακά στοιχεία, είναι  κτισμένο  σε υψόμετρο 850 μ. στο όρος Πάικο, του Νομού Πέλλας. 

Δραστήριοι νέοι του χωριού ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο το 1980[1]  για να συμβάλλει με την δράση του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου, πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001.  Δραστηριοποιείται στην έρευνα και καταγραφή των ιδιαίτερων παραδοσιακών τοπικών στοιχείων:   ηθών και εθίμων, χορών και βλάχικων τραγουδιών, παραδοσιακών φορεσιών κ.α.

Αριθμεί 120 μέλη και διατηρεί τρία χορευτικά τμήματα, ηλικιακά διηρημένα.  Είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης , IOV – in operational relations with UNESCO, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και του "Αρχείου Ελληνικού Χορού". Διοργανώνει και συμμετέχει τακτικά σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναβιώνει  ιδιαίτερα παραδοσιακά δρώμενα και παρουσιάζει στις εκδηλώσεις του τα έθιμα και τους χορούς του τόπου. Έχει συνεργαστεί με τηλεοπτικές παραγωγές για την προβολή του τόπου και των ιδιαίτερων  πολιτισμικών χαρακτηριστικών του.

        Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι:

§         Η Γιορτή των Κερασιών του Αρχαγγέλου το  3ο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Πρόκειται για σημαντικό Χορευτικό Διεθνές Φεστιβάλ που γίνεται σε συνδιοργάνωση με τη Δ.Ε.Π.Α Εξαπλατάνου και τη Νομαρχία Πέλλας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης , IOVin operational relations with UNESCO.  Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο πανέμορφο πετρόκτιστο αμφιθέατρο του Αρχάγγελου

Στα πλαίσια της γιορτής, η οποία έχει διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιούνται παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, εκθέσεις φωτογραφίας, κ.α.

§         Η Αναβίωση από τα μέλη του Συλλόγου και με τη συνεργασία των κατοίκων,  εθίμων του παραδοσιακού ετήσιου θρησκευτικού κύκλου: “Τα Καλάντα” δηλαδή  τα Χριστούγεννα, το “έθιμο της Σούρβας” την προ-παραμονή Πρωτοχρονιάς, τις κούνιες και άλλα  Πασχαλινά έθιμα την Άνοιξη.

  

 

[1] Ιδρυτικό μέλος του υπήρξε και ο πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού, κος Χρήστος Τεντζεράκης.

 

 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι:

Πρόεδρος, Πάλλιου Μαρία,  Τηλ. 0030 23840 73 544 e-mail, mpalliou@sch.gr

Τσέμπης Ξενοφών

Μπατσίλης Ευάγγελος

Κεχαγιάς Νικόλαος

Παπασπύρου Μαρία

Γουδέν Μαρία

Πάλλιος Νικόλαος

Σιώπκας Χρήστος 

 

Περισσότερα: